46 نکته دربار برترین روش های نگهداری توت فرنگی برای مدت طولانی
به گزارش مجله پارمیسفان، برترین روش های نگهداری و حفظ توت فرنگی چیست؟ توت فرنگی جزو میوه های لطیف و آبدار است که با کوچک ترین بی احتیاطی در نگهداری، دچار کپک زدگی، تغییر طعم یا له شدگی می گردد. به خاطر رطوبت بالا و پوست نازک، این میوه نسبت به دما، هوا و تماس فیزیکی بسیار حساس است. انتخاب محیط خنک، روش شست وشوی صحیح و بسته بندی اصولی نقش مهمی در افزایش ماندگاری و حفظ طراوت این میوه دارد. در این مقاله از در ، ما برترین روش های نگهداری توت فرنگی در شرایط مختلف و نکات نگهداری از آن را آنالیز خواهیم کرد تا بتوانید از ارزش تغذیه ای و طعم دلنشین این میوه برای مدت طولانی تر استفاده کنید.

برترین روش های نگهداری و سالم ماندن توت فرنگی چیست؟
بسیاری افراد بعد از خرید توت فرنگی، بدون توجه به شرایط نگهداری مناسب، با کاهش کیفیت سریع آن روبرو می شوند. در این مواقع، توجه به برترین روش نگهداری توت فرنگی، اهمیت بسیاری پیدا می نماید.
رعایت اصول شست وشوی توت فرنگی
شستن صحیح توت فرنگی به خاطر بافت نرم، منفذ دار و حساس این میوه، احتیاج به دقت و رعایت اصولی ا ست که هم آلودگی ها را از بین ببرد و هم از له شدگی یا کاهش طعم جلوگیری کند.
1- عدم شست وشو توت فرنگی قبل از نگهداری
توت فرنگی ها را فقط زمانی بشویید که قصد مصرف دارید. شستن این میوه، باعث نفوذ رطوبت به بافت میوه می گردد و شرایط رشد کپک را فراهم می نماید. رطوبت به جای مانده در سطح میوه، حتی در یخچال، می تواند عمر نگهداری آن را به شدت کم کند. اگر مجبور به شستن توت فرنگی ها هستید، حتما آن ها را کاملا خشک نموده و در ظرفی با دستمال جاذب رطوبت نگهداری کنید.
2- حفظ ساقه توت فرنگی در زمان شست وشو
ساقه یا کلاهک سبز توت فرنگی مثل یک درپوش طبیعی عمل می نماید و مانع نفوذ آب به داخل میوه می گردد. اگر قبل از شست وشو این بخش را جدا کنید، آب وارد بافت داخلی شده و باعث نرم شدن، تغییر طعم و فساد سریع تر می گردد. بنابراین، ساقه را فقط هنگام مصرف یا استفاده در طرز تهیه مربای توت فرنگی یا اسموتی توت فرنگی () جدا کنید.
3- شست وشوی توت فرنگی با آب سرد و بدون فشار
برای پاک کردن گرد و غبار و آلودگی های سطحی، توت فرنگی ها را در ظرفی از آب سرد قرار دهید و به آرامی با دست بچرخانید. از فشار دادن یا مالش شدید آنها خودداری کنید، چون بافت این میوه بسیار لطیف است و به راحتی له می گردد. استفاده از آب سرد نه تنها طراوت میوه را حفظ می نماید، بلکه مانع فعال شدن آنزیم های فساد در دمای بالا می گردد.
4- ضدعفونی توت فرنگی با محلول های طبیعی
برای حذف آفت کش ها، باکتری ها و حشرات ریز توت فرنگی، استفاده از محلول های طبیعی توصیه می گردد:
محلول آب و سرکه: سرکه خاصیت ضدباکتریایی دارد و آلودگی های شیمیایی را تجزیه می نماید. استفاده از محلول آب و سرکه با نسبت 3 به 1 (3 لیوان آب، 1 لیوان سرکه سفید یا سیب)، می تواند آلودگی ها را پاک کند. به مدت 5 تا 10 دقیقه، توت فرنگی ها را در این محلول بخوابانید و بعد آبکش کنید.
محلول آب و نمک: نمک باعث خروج کرم های ریز و ضدعفونی سطح میوه می گردد. با 1 قاشق چای خوری نمک به ازای هر لیوان آب، محلولی درست کنید و به مدت 30 دقیقه، توت فرنگی ها را در آن استراحت داده و بعد آبکش کنید.
محلول آب و جوش شیرین: جوش شیرین خاصیت ضدعفونی نمایندگی ملایم دارد و برای توت فرنگی های حساس مناسب است. به ازای 4 لیوان آب، 1 قاشق غذاخوری جوش شیرین بهره ببرید و توت فرنگی ها را به مدت 5 دقیقه در این محلول بریزید و بعد آبکش کنید.
دقت کنید که پس از ضدعفونی، حتما توت فرنگی ها را با آب سرد زیاد آبکشی کنید تا طعم و بوی این محلول های شست وشوی طبیعی توت فرنگی، از بین برود.
، و را به صورت اینترنتی و از فروشگاه های می توانید خریداری کنید.
5- خشک کردن سریع و کامل توت فرنگی
خشک کردن توت فرنگی ها () اقدام بسیار اساسی و مهمی به شمار می رود. رطوبت به جای مانده روی سطح میوه، حتی در یخچال، باعث رشد کپک و نرم شدن سریع آن می گردد. توت فرنگی ها را روی حوله کاغذی یا پارچه تمیز پهن کنید و اجازه دهید کاملا خشک شوند. بعلاوه از قرار دادن میوه ها روی هم خودداری کنید تا له نشوند و هوا به خوبی بین آنها جریان داشته باشد.
6- جدا کردن توت های آسیب دیده یا کپک زده
توت فرنگی های نرم، له شده یا دارای لکه های سفید و کپک زده را بلافاصله جدا کنید. این میوه ها می توانند سایر توت فرنگی ها را نیز آلوده نمایند. کپک معمولا به صورت عمقی در بافت نفوذ می نماید و با بریدن سطح میوه از بین نمی رود بنابراین مصرف آن ها خطرناک است.
بیشتر بخوانید:
برترین روش نگهداری توت فرنگی در دمای محیط
نگهداری توت فرنگی در دمای اتاق به خاطر بافت لطیف و رطوبت زیاد این میوه، تنها برای مدت کوتاه مناسب است و احتیاج به رعایت بعضی اصول دارد تا از فساد، کپک زدگی و له شدگی جلوگیری گردد. در ادامه، نکات کلیدی برای نگهداری توت فرنگی در خارج یخچال آورده شده است:
1- انتخاب مکان مناسب: توت فرنگی باید در محیطی خنک، خشک، تاریک و دور از نور مستقیم خورشید قرار گیرد. نور و گرما باعث سرعت گرفتن فرایند اکسید شدن و رشد کپک می شوند.
2- جدا کردن میوه های آسیب دیده: بلافاصله پس از خرید، توت های له شده یا کپک زده را جدا کنید. وجود حتی یک میوه خراب می تواند سایر توت فرنگی ها را خراب کند.
3- عدم شست وشو قبل از نگهداری: تا زمانی که قصد توت فرنگی مصرف ندارید، آن را نشویید. رطوبت ناشی از شست وشو، عامل اصلی فاسد شدن آن است.
4- استفاده از ظرف مناسب: توت فرنگی ها را در ظرفی کم عمق، خشک و تمیز بچینید. کف ظرف را با دستمال کاغذی خشک بپوشانید تا رطوبت میوه جذب گردد. در صورت چیدن چند لایه توت فرنگی، بین لایه ها هم دستمال قرار دهید.
5- پوشاندن ظرف به صورت شل: ظرف را با درپوش یا پارچه ای تمیز به صورت شل بپوشانید تا هم از ورود گرد و غبار جلوگیری گردد و هم تهویه ملایم جریان داشته باشد.
6- مدت نگهداری محدود: در برترین شرایط، توت فرنگی در محیط فقط 1 تا 2 روز دوام می آورد. برای نگهداری بیشتر، باید آنها را به یخچال یا فریزر منتقل کنید.
برترین روش نگهداری توت فرنگی در یخچال
یک روش نگهداری توت فرنگی برای مدت طولانی تر، استفاده از یخچال است. در این روش هم باید به موارد و اصولی توجه کنید تا کیفیت میوه، از بین نرود.
- توت فرنگی ها را قبل از نگهداری نشویید. شستن زودهنگام باعث رطوبت پذیری و رشد کپک می گردد.
- میوه های له شده، کپک زده یا آسیب دیده را جدا کنید تا از انتقال کپک و باکتری به سایر توت فرنگی ها جلوگیری گردد.
- توت فرنگی ها را در ظرفی کم عمق بچینید و کف ظرف را با دستمال کاغذی خشک بپوشانید؛ در صورت چیدن چند لایه میوه روی هم، بین لایه ها نیز دستمال قرار دهید.
- ظرف را با درپوش یا پارچه تمیز، به صورت شل بپوشانید تا هم تهویه ملایم برقرار باشد و هم گرد و غبار روی آنها ننشیند.
- ظرف حاوی توت فرنگی ها را در کشوی مخصوص میوه و سبزیجات یخچال قرار دهید. این بخش رطوبت کنترل شده با نوسان دمای کمتری دارد.
- با رعایت این اصول و شرایط، توت فرنگی ها بین 5 تا 7 روز تازه و قابل مصرف باقی می مانند.
نگهداری توت فرنگی در بطری شیشه ای
نگهداری توت فرنگی در ظرف شیشه ای در دار یکی از مؤثرترین روش ها برای حفظ تازگی این میوه در یخچال است، به شرط آن که چند نکته مهم رعایت گردد:
- توت فرنگی ها باید کاملا خشک و شسته نشده باشند چون رطوبت سطحی عامل اصلی کپک زدگی است و در ظرف دربسته روند فساد تشدید می گردد.
- ظرف شیشه ای باید تمیز، خشک و غیرقابل نفوذ به هوا باشد. درب ظرف باید کاملا کیپ گردد تا از ورود هوا و رطوبت جلوگیری کند.
- توت فرنگی ها را به آرامی و بدون فشرده سازی در ظرف و روی هم بچینید. فشار میوه ها به یکدیگر باعث له شدگی و فساد سریع تر آنها می گردد.
- ظرف شیشه ای را در بخش اصلی یخچال قرار دهید، نه در کشوی میوه ها، چون کشوها معمولا رطوبت بیشتری دارند.
- در این روش نگهداری توت فرنگی، بسته به تازگی اولیه میوه و شرایط یخچال، میوه ها حدود 7 تا 14 روز تازه می مانند.
- بر اساس آنالیز های تجربی، این روش نگهداری توت فرنگی نسبت به نگهداری در ظروف پلاستیکی یا بسته بندی های باز، ماندگاری بیشتری دارد و توت فرنگی ها را تازه تر نگه می دارد.
برترین روش نگهداری توت فرنگی در فریزر
نگهداری توت فرنگی در فریزر یکی از برترین روش ها برای حفظ طعم، رنگ و ارزش تغذیه ای این میوه در طولانی مدت است. اما برای جلوگیری از تغییر بافت، تیره شدن رنگ یا از بین رفتن طراوت این میوه، باید مراحل زیر را با دقت انجام دهید:
1- انتخاب توت فرنگی مناسب: فقط از توت فرنگی های سالم، سفت، قرمز و بدون کپک یا له شدگی بهره ببرید. توت های بیش از حد رسیده یا نرم، برای فریز کردن مناسب نیستند.
2- شست وشوی اصولی: توت فرنگی ها را با آب سرد بشویید و در صورت تمایل، برای ضدعفونی از محلول آب و سرکه (نسبت 3 به 1) یا آب و جوش شیرین بهره ببرید. سپس کاملا با حوله یا دستمال خشک کنید تا هیچ رطوبتی باقی نماند.
3- جدا کردن ساقه ها: بعد از خشک شدن توت فرنگی، ساقه و برگ ها سبز را با چاقوی تمیز جدا کنید. این کار مانع نفوذ رطوبت به داخل میوه در زمان فریز شدن می گردد.
4- چیدن توت فرنگی در سینی با فاصله: توت فرنگی ها را به صورت کامل یا برش خورده در سینی پوشانده شده با کاغذ روغنی بچینید، طوری که با هم تماس نداشته باشند. این مرحله باعث می گردد توت ها هنگام فریز شدن به هم نچسبند.
5- انجماد اولیه (فریز فلش): سینی حاوی توت فرنگی ها را به مدت 2 تا 4 ساعت در فریزر قرار دهید تا توت فرنگی ها کاملا یخ بزنند و سفت شوند.
6- بسته بندی نهایی: پس از انجماد، توت فرنگی ها را در کیسه های زیپ دار یا ظروف درب دار مخصوص فریزر بریزید. تا حد امکان هوای داخل بسته را خارج کنید و روی آن تاریخ بزنید.
7- مدت نگهداری توت فرنگی در فریزر: توت فرنگی منجمد در شرایط مناسب تا 8 تا 12 ماه قابل نگهداری است و برای تهیه انواع اسموتی، مربا، دسر یا سس میوه ای قابل استفاده خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
با توت فرنگی خراب شده چه کنیم؟
در مواردی که توت فرنگی خراب یا فاسد شده باشد، نوع آسیب دیدگی آن معین می نماید که آیا قابل استفاده خواهد بود یا نه.
1- توجه به اندازه خرابی و فساد
اگر توت فرنگی نشانه هایی از کپک زدگی، بوی ترش یا ظاهر غیرطبیعی داشت، به هیچ عنوان آن را مصرف نکنید و باید به صورت کامل دور بریزید. چون کپک زدگی معمولا به عمق بافت میوه نفوذ می نماید و جدا کردن قسمت های خراب آن کافی نیست.
2- استفاده در فرآورده های مختلف غذایی
در مواردی که توت فرنگی صرفا کمی نرم شده یا رنگ ظاهری آن تغییر نموده اما علائم فساد میکروبی ندارد، می توان آن را در ، چیپس توت فرنگی، انواع سس میوه، دسرهای پخته یا اسموتی مورد استفاده قرار داد. حرارت دادن میوه باعث کاهش بار میکروبی و حفظ طعم آن خواهد شد.
3- استفاده در انواع ماسک پوست و مو
توت فرنگی هایی که دچار تغییر بافت شده اند ولی فاسد نیستند، می توانند در تهیه به کار بروند. مثلا ترکیب توت فرنگی با عسل یا ماست، به تنظیم چربی و روشن نمایندگی پوست مؤثر است.
4- تهیه کمپوست با توت فرنگی فاسد
توت فرنگی هایی را که به طور کامل فاسد شده اند و قابلیت مصرف خوراکی ندارند، می توانید در بهره ببرید. این میوه ها می توانند در غنی سازی خاک گلدان ها نقش مؤثری ایفا نمایند.
نکات تکمیلی درباره روش های نگهداری توت فرنگی
- برای مصرف توت فرنگی منجمد، ابتدا آن را از فریزر بیرون بیاورید و سپس در دمای محیط قرار دهید تا بافت و طعم آن حفظ گردد.
- اگر برای مصرف توت فرنگی عجله ندارید، از شب قبل، توت فرنگی را از فریزر بیرون بیاورید و به یخچال منتقل کنید تا به آرامی یخ آن باز گردد.
- توت فرنگی به راحتی بوهای محیطی را جذب می نماید. بنابراین از قرار دادن آن در کنار سیر، پنیر یا ماهی در یخچال خودداری کنید.
- تماس مستقیم توت فرنگی با فلز ممکن است باعث تغییر طعم یا واکنش شیمیایی گردد. بهتر است برای نگهداری توت فرنگی از ظروف شیشه ای، پلاستیکی یا سرامیکی به جای ظروف روحی، استیل، مسی و … استفاده گردد.
- استفاده از ظرف مشبک یا سبد منفذ دار اجازه گردش هوا بین میوه ها را می دهد و از تجمع رطوبت در کف ظرف (که عامل اصلی کپک زدگی است) جلوگیری می نماید.
- اگر توت فرنگی ها را در چند لایه چیده اید، روزانه لایه ها را جابه جا کنید تا از له شدگی و تجمع رطوبت به آنها مخصوصا در لایه های زیرین جلوگیری گردد.
- اگر توت فرنگی را در کنار دیگر میوه ها نگهداری می کنید، برچسب گذاری یا جدا کردن آن ها می تواند از فشار یا تماس ناخواسته جلوگیری کند.
- اگر قصد دارید توت فرنگی را فقط چند ساعت در محیط نگه دارید، پیچیدن آن در پارچه نخی کمی مرطوب می تواند از خشک شدن سطح میوه جلوگیری کند.
سوالات متداول درباره برترین روش نگهداری توت فرنگی
1- برترین محل نگهداری توت فرنگی در یخچال کجاست؟
برترین مکان یخچال، کشوی مخصوص میوه و سبزیجات است. این قسمت رطوبت کنترل شده و دمای ثابتی دارد و برترین گزینه برای نگهداری توت فرنگی است.
2- چطور از کپک زدگی توت فرنگی جلوگیری کنیم؟
- جدا کردن میوه های خراب؛
- خشک نگه داشتن سطح میوه؛
- استفاده از دستمال جاذب رطوبت در ظرف؛
- عدم شست وشوی زودهنگام توت فرنگی (فقط قبل از مصرف یا در صورت نگهداری در فریزر بشویید).