آدرنالین چیست و تأثیرات آن بر بدن چگونه است؟

به گزارش مجله پارمیسفان، آدرنالین چیست؟ پاسخ به این سوال را بسیاری از ما به طور کلی می دانیم اما شاید جالب باشد که بدانیم آدرنالین که هورمون حیاتی بدن به شمار می آید و از غدد فوق کلیه ترشح می گردد چه تأثیرات و عوارضی بر روی بدن انسان می گذارد.

آدرنالین چیست و تأثیرات آن بر بدن چگونه است؟

آدرنالین چیست؟

آدرنالین هورمونی است که توسط غدد فوق کلیه در مواقع استرس و هیجان بالا ترشح می شود. این هورمون قدرتمند بخشی از سیستم پاسخ به استرس حاد بدن است که به آن واکنش جنگ یا گریز نیز می گویند. این هورمون با تحریک کردن ضربان قلب، مقبض کردن عروق خونی و گشاد کردن منافذ هوایی موجب افزایش جریان خون در ماهیچه ها و نیز افزایش جریان اکسیژن در رگ ها می شود. به علاوه، از این هورمون برای مصارف پزشکی در برخی شرایط که پتانسیل تهدید آمیز دارند مانند شوک آنافیلاکسی نیز استفاده می شود. در ایالات متحده، جامعه پزشکی آدرنالین را بیشتر به نام اپی نفرین می شناسند با این حال می توان از هر دو عبارت استفاده کرد.

غدد فوق کلیه

غدد فوق کلیه دقیقا در قسمت بالای کلیه ها در بدن حضور دارند و عموما اندازه ای معادل با 7.62 سانتی متر را دارا هستند. آدرنالین یکی از چندین هورمونی است که توسط غدد فوق کلیه ترشح می شود. هورمون های دیگر فوق کلیه نوراپی نفرین، دوپامین و کاتکول آمین هستند که گروهی از هورمون ها برای روبروه با استرس به شمار می آیند. این سه هورمون در بافت های مختلف بدن واکنش دارند و بدن را برای واکنش فیزیکی در شرایط استرس زا آماده می نمایند.

بیشتر بخوانید: بیماری آدیسون یا نارسایی غدد فوق کلیوی چیست؟

واکنش جنگ یا گریز

عبارت جنگ یا گریز معمولا به واکنش بدن به شرایط استرس زا بر می شود. در واقع این واکنش ها یک انطباق تکاملی هستند که به بدن یاری می نمایند تا به خطر سریعا واکنش نشان دهد. به عنوان مثال زمانی که فضاهای هوایی باز می شوند، بدن اکسیژن بیشتری را در ریه ها دریافت می نماید که نتیجه آن بهبود عملکرد فیزیکی بدن در مدت زمان کوتاه است. رگ های خونی در این شرایط در بیشتر قسمت های بدن به حالت انقباض در می آیند که باعث می شود خون به سمت قلب، ریه ها و ماهیچه های اصلی بدن برای تأمین نیروی واکنش به حرکت درآیند.

زمانی که فرد با شرایط خطرناک بالقوه روبرو می شود، هیپوتالاموس در مغز سیگنالی را به غدد فوق کلیوی برای آزاد کردن آدرنالین و هورمون های دیگر به جریان خون ارسال می نماید. سیستم بدن به گونه ایست که در ثانیه ای به این هورمون ها واکنش نشان می دهد و باعث می شود فرد شاهد بهبود فوری توانایی فیزیکی خود باشد. در چنین شرایطی نیرو و سرعت هر دو افزایش می یابند و در عین حال احساس درد در افراد کاهش می یابد. این موج هورمونی را به حمله آدرنالین می شناسند.

عوارض جانبی

در عین حال که این هورمون باعث می شود نیرو و عملکرد فیزیکی افراد به طور قابل توجهی افزایش یابد، همچنین باعث می شود آگاهی افراد و تنفس آنها نیز به شدت افزایش یابد. فردی که در این شرایط قرار می گیرد ممکن است شاهد دوار سر و سرگیجه نیز باشد و تغییر شرایط دید خود (مانند تاری) را نیز تجربه کند. این اثرات می تواند تا یک ساعت بسته به شرایط ادامه داشته باشد.

زمانی که استرس وجود داشته باشد اما در واقع خطری فرد را تهدید نمی نماید، شاهد احساس بی قراری و کج خلقی در فرد خواهیم بود. این موضوع شاید به خاطر آن است که آدرنالین در بدن سبب آزاد شدن گلوکز می شود که نتیجه آن افزایش قند خون است. افزایش قند خون در بدن موجب می شود انرژی زیادی در بدن ایجاد شده و خارج نشود. بسیاری از افراد دوست دارند که پس از گذشت شرایط استرس زا از شر حمله آدرنالین خلاص شوند. شاید در گذشته افراد به وسیله جنگ و یا نیروی فیزیکی انرژی خود را تخلیه می کردند اما در دنیای مدرن اینگونه نیست و شما احتیاج به کمی فعالیت فیزیکی مانند ورزش برای دفع این انرژی اضافه دارید.

آدرنالین نقش بسیار مهمی در حیات بدن ایفا می نماید اما با این حال می تواند اثرات زیان آوری درطول زمان بر روی بدن داشته باشد. ترشح سطح زیاد و طولانی مدت هورمون ها فشار بسیار زیادی را بر روی ماهیچه های قلب وارد می نمایند و در برخی موارد می تواند باعث بیماری های قلبی شود. علاوه بر این، چنین شرایطی می تواند باعث شود هیپوکامپ مغز نیز کوچک شود. سطح بالای آدرنالین در خون می تواند موجب بی خوابی و ایجاد اعصاب متلاطم شود که همه این ها نشانه ای از استرس مزمن است.

مصارف پزشکی

آدرنالین یکی از درمان های معمول برای آنافیلاکسی است که به آن شوک آنافیلاکسی نیز می گویند. همچنین درمان آدرنالین می تواند برای کسانی که دچار واکنش های شدید آلرژیک هستند تجویز شود. برای چنین افرادی، دوز مصرفی باید توسط یک متخصص معتبر پزشکی تغیین شود. پزشک مقدار مصرف و نحوه مصرف را مشخص می نماید.

همچنین آدرنالین برای کسانی که مبتلا به برون ده قلبی (مقدار خونی که قلب پمپاژ می نماید) و گرفتگی در سطح کم هستند نیز تجویز می شوند. آدرنالین باعث می شود ضربان قلب افراد افزایش یابد. آدرنالین درمانی با متمرکز کردن خون در اندام های حیاتی بدن مانند قلب، ریه و مغز باعث می شود تا افراد سریع تر دوره درمان خودشان را بگذرانند.

تجربه شما از واکنش های جسمانی و روانی مرتبط با ترشح آدرنالین چیست؟ آیا تا به امروز با عوارض جانبی آدرنالین روبرو شده اید؟ تجربیات خود را با ما درمیان بگذارید.

برگرفته از: mdjunction

منبع: setare.com
انتشار: 29 بهمن 1399 بروزرسانی: 29 بهمن 1399 گردآورنده: parmisfun.ir شناسه مطلب: 1459

به "آدرنالین چیست و تأثیرات آن بر بدن چگونه است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آدرنالین چیست و تأثیرات آن بر بدن چگونه است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید