ویتامین ها بدن را در برابر کرونا مقاوم می نمایند؟
به گزارش مجله پارمیسفان، مطالعات نشان می دهد که ویتامین D به طور مستقیم با سلول های مسئول مبارزه با عفونت در تعامل است. به همین دلیل محققان نتیجه می گیرند که کمبود ویتامین D می تواند خطر ابتلا به عفونت ویروس را افزایش دهد. با این حال سازمان بهداشت جهانی هشدار می دهد که مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین D در مدت طولانی می تواند باعث تجمع کلسیم در بدن و منجر به هیپرکلسمی گردد، شرایطی که می تواند استخوان ها را تضعیف کند و به قلب و کلیه ها آسیب برساند.
خبرنگاران| این روز ها با شیوع کروناویروس اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن بیش از پیش درک می گردد، اما بیشتر افراد ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج بدن خود را دریافت ننموده و تصور می نمایند تنها با مصرف زیاد بعضی میوه ها مانند پرتقال این احتیاج رفع می گردد، حال آنکه بدن به مصرف طیف وسیعی از میوه ها و سبزیجات احتیاج دارد. با این حال سوال اساسی این است که آیا ویتامین ها بدن را در برابر کرونا مقاوم می نمایند یا خیر؟
به گزارش خبرنگاران، لیلا آزادبخت متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد اینکه آیا مصرف ویتامین ها در پیشگیری و درمان بیماری کرونا تاثیر دارد، گفت: مصرف ویتامین ها از جمله ویتامین D و C نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدنی دارد، اما تاثیر آن ها در مداوا یا پیشگیری از ابتلا به کرونا به آنالیز های علمی احتیاج دارد.
وی با اشاره به مصرف خودسرانه مکمل ها برای درمان کرونا و هشدار به مردم در این زمینه گفت: مصرف زیاد و خودسرانه مکمل ها با عوارض جانبی همراه است و می تواند آسیب جدی برای مردم به همراه داشته باشد.
آزادبخت با تاکید بر اینکه تا به امروز مطالعاتی در مورد موثر بودن مکمل ها یا عدم تاثیر آن ها روی بیماری کرونا منتشر نشده است، اضافه کرد: بعضی از ویتامین ها محلول در چربی هستند که مصرف زیاد آن ها ممکن است به مسمومیت بیانجامد و حتی خطراتی برای سیستم ایمنی بدن ایجاد کند.
متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه تقویت سیستم ایمنی بدن سبب پیشگیری از بیماری می گردد، گفت: یکی از نقش های ویتامین ها، حفاظت از بدن و یاری به تقویت سیستم ایمنی بدن است. افراد ضمن این کار، باید اصول بهداشت فردی و جمعی را رعایت نمایند تا کمتر دچار بیماری شوند.
این متخصص تغذیه به نقش ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره نمود و گفت: ویتامین دی از جمله ویتامین هایی است که در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش موثر دارد. با این حال سیستم ایمنی بدن افرادی که ویتامین دی کافی مصرف می نمایند، پیشگیری بهتری در برابر بیماری ها دارد، مطالعات مروری نیز نشان داده اند که ویتامین دی می تواند در پیشگیری از عفونت های تنفسی نیز نقش داشته باشد.
وی ادامه داد: برای پیشگیری از بیماری ها خوردن میوه ها و سبزیجاتی که حاوی ویتامین C هستند، موثر است.
یک سیستم ایمنی سالم به ترکیبی متعادل از ویتامین ها و مواد معدنی و همچنین الگوی متناسب خواب و ورزش منظم احتیاج دارد و توصیه می گردد به جز در بعضی موارد استثنا، بهتر است ویتامین ها و مواد معدنی را از غذا های خود به جای قرص های مکمل دریافت کنید.
در ادامه نکاتی برای دریافت ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج برای تقویت سیستم ایمنی بدن به نقل از پایگاه اینترنتی سازمان بهداشت کلیولند بیان می گردد:
*ویتامین C: بیشتر افراد در مورد اهمیت نقش مصرف ویتامین C. در تقویت سیستم ایمنی بدن می دانند، اما منابع این ویتامین حیاتی را به جز مرکباتی مانند پرتقال نمی شناسند. سبزیجاتی با برگ های سبز مانند اسفناج و همچنین کلم، فلفل دلمه ای، جوانه بروکسل، توت فرنگی و پاپایا نیز منابع بسیار خوبی برای این ویتامین هستند. در حقیقت، ویتامین C. در غذا های زیادی وجود دارد و بیشتر افراد با مصرف آن ها احتیاجی به مصرف مکمل ها نداشته باشند، مگر اینکه پزشک توصیه نموده باشد.
*ویتامین E: این ویتامین نیز مانند ویتامین C. یک آنتی اکسیدان قوی است که به بدن یاری می نماید تا از عفونت ها جلوگیری کند. بادام، بادام زمینی، فندق و تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E. هستند. همچنین اسفناج و کلم بروکلی نیز منبعی برای این ویتامین محسوب می شوند. ویتامین E. برای حدود 200 واکنش بیوشیمیایی بدن ضروری است، از این رو برای عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار حائز اهمیت است. همچنین مصرف غذا های سرشار از ویتامین B6 شامل موز، سینه مرغ کم چرب، ماهی های آب سرد مانند تن ماهی، سیب زمینی پخته شده و نخود نیز در کنار ویتامین E. توصیه می گردد.
*ویتامین A: برای دریافت این ویتامین باید به سراغ مواد غذایی رنگارنگ بروید. غذا هایی که دارای ترکیبات رنگارنگی به نام کاروتنوئید هستند شامل هویج، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل طالبی و کدو حلوایی بوده و بدن کاروتنوئید آن ها را به ویتامین A. تبدیل می نماید. این مواد غذایی یک خاصیت آنتی اکسیدانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت دارند.
*ویتامین D: همان طور که بهتر است بیشتر ویتامین های خود را از مواد غذایی دریافت کنید، اما ویتامین D. ممکن است از این قاعده مستثنا باشد. شما می توانید میزان مصرف خود را به وسیله غذا هایی مانند ماهی های چرب از جمله قزل آلا، ماهی خال خالی، ماهی تن و ساردین و غذا های غنی شده مانند شیر، آب پرتقال و غلات افزایش دهید. بسیاری از افراد به سختی قادر به جذب ویتامین D. از مواد غذایی هستند، بنابراین اگر کمبود ویتامین D. دارید، در مورد مصرف مکمل های این ویتامین با پزشک خود مشورت کنید.
*فولات/فولیک اسید: فولات فرم طبیعی این ماده معدنی بوده و اسید فولیک فرم مصنوعی آن است که به دلیل فواید سلامتی آن اغلب به غذا ها اضافه می گردد. برای دریافت فولات بیشتر و به طور مرتب لوبیا و نخود فرنگی و همچنین سبزیجات دارای برگ های سبز را به بشقاب غذایی خود اضافه کنید.
همچنین بعضی از مواد غذایی غنی شده با فولیک اسید از جمله نان های غنی شده، پاستا، برنج و سایر محصولات غلات 100 درصد سبوس در بازار موجود است که می توانید با چک کردن برچسب های روی این محصولات از غنی بودن آن ها اطمینان حاصل کنید.
*آهن: آهن که در جابجایی اکسیژن در سراسر بدن نقش مهمی دارد، به شکل های مختلفی وجود دارد. بدن می تواند به راحتی آهن هِم را که در گوشت بدون چربی مرغ و بوقلمون وجود دارد جذب کند. همچنین غذا های دریایی نیز سرشار از آهن هستند. شکل دیگری از آهن در لوبیا، کلم بروکلی و کلم نیز وجود دارد که البته جذب آن برای بدن سخت تر، ولی ممکن است.
*سلنیوم: سلنیوم تاثیر به سزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص در کاهش سرعت واکنش بیش از حد بدن به بعضی از انواع تهاجمی سرطان دارد. سیر، کلم بروکلی، ماهی ساردین، تن ماهی، آجیل برزیلی و جو از منابع مهم سلنیوم به شمار می فرایند.
*روی: روی در مرغ و گوشت قرمز بدون چربی، لوبیای پخته شده، ماست، نخود فرنگی، صدف و خرچنگ وجود دارد. روی باعث کند شدن پاسخ ایمنی و کنترل التهاب در بدن می گردد.
همچنین پزشکان توصیه نموده اند در صورت عدم دسترسی به بعضی از مواد غذایی می توانید از نوع منجمد آن ها بهره ببرید و نگرانی از بابت این نوع مواد غذایی نداشته باشید.
ویتامین D یا ویتامین آفتاب، یک ویتامین محلول در چربی است که به وسیله تنظیم هوموستاز کلسیم و فسفات نقش مهمی در متابولیسم استخوان ایفا می نماید. تحقیقات نشان می دهد، ممکن است این ویتامین در تنظیم سیستم ایمنی نیز نقش مهمی داشته باشد، میزان انسولین خون را تنظیم می نماید و موجب کنترل دیابت می گردد، عملکرد ریه ها و سلامت قلبی و عروقی را حمایت می نماید و بر روی ژن هایی که در رشد سرطان نقش دارند، اثر می گذارد.
ویتامین D در اثر قرار دریافت در معرض نور خورشید توسط بدن فراوری می گردد، اما در بعضی مواد خوراکی همچون ماهی روغنی، تخم مرغ، لبنیات و مواد غذایی غنی شده نیز یافت می گردد.
حالا سازمان بهداشت جهانی در یافته های خود هشدار می دهد که کمبود این ویتامین ممکن است خطر عفونت کرونا ویروس جدید را افزایش دهد، اما از سویی دیگر از مردم می خواهد از مصرف خودسرانه این ویتامین بپرهیزند.
سویه جدید کروناویروس که اکنون کووید-19 نام دارد و از ووهان چین سرچشمه گرفته، باعث ایجاد مسائل بهداشتی و تنفسی و در بعضی موارد مرگ بیمار می گردد. کارشناسان می گویند کروناویروس یک بیماری عفونت تنفسی است و علائمی شبیه به آنفلوآنزا یا سرماخوردگی دارد. ممکن است تعجب کنید که چگونه این مسئله با کمبود ویتامین D مرتبط است.
مطالعات مشاهده ای گذشته و اخیر، رابطه بین عفونت های دستگاه تنفسی مانند برونشیت یا سرماخوردگی و کمبود ویتامین D را نشان داده است. ویتامین D گذشته از سالم و قوی نگه داشتن استخوان ها، تقویت سیستم ایمنی بدن را نیز برعهده دارد. یک سیستم ایمنی قوی می تواند با اثر بخشی بیشتر با باکتری ها و ویروس های بیماری زا مبارزه کند.
مطالعات نشان می دهد که ویتامین D به طور مستقیم با سلول های مسئول مبارزه با عفونت در تعامل است. به همین دلیل محققان نتیجه می گیرند که کمبود ویتامین D می تواند خطر ابتلا به عفونت ویروس را افزایش دهد.
با این حال سازمان بهداشت جهانی هشدار می دهد که مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین D در مدت طولانی می تواند باعث تجمع کلسیم در بدن و منجر به هیپرکلسمی گردد، شرایطی که می تواند استخوان ها را تضعیف کند و به قلب و کلیه ها آسیب برساند.
میزان مناسب ویتامین دی در بدن بین 50 تا 70 است
منبع: فرادید